Huiszwaluwtellingen


Huiszwaluw voert zijn jongen ( foto P. Munsterman )

 In de zomermaand juli ben ik altijd druk bezig om in een groot gebied rondom Alkmaar huiszwaluwen te tellen. Sinds 1995 fiets ik langs dorpen waar ik jaren achtereen de huiszwaluwpopulatie tel.  Vooral in de maanden juni, juli zijn er jonge huiszwaluwen in de nesten aanwezig. Regelmatig vliegen dan de oudervogels naar de nestopening om hun zwaluwen kroost met  een propje insecten te voeren. De jonge zwaluwen steken hun achterste uit het nest en poepen over de rand. Op de onderliggende grond of een plankje dat onder het nest is geplaatst, zien we dan een hoopje zwaluwenpoep.
Dit jaar telde ik in totaal 766 bewoonde huiszwaluwnesten. Dat lijkt een behoorlijk aantal maar het zijn er 95 minder dan de telling in 2023. Een viertal jaren geleden telde ik er zelfs meer dan 1000 bewoonde nesten! Het is moeilijk vaststellen wat nu de exacte oorzaak is van de achteruitgang in het aantal paartjes. Een mogelijke oorzaak zou de afname van het aantal insecten kunnen zijn. Soms zijn de weersomstandigheden voor zwaluwen niet rooskleurig met kou, regen en veel wind. Dan vliegen er weinig insecten om de jongen te voeren. Huiszwaluwen kunnen twee nesten met jongen grootbrengen, maar er moeten dan wel voldoende insecten zijn te vangen. Dus vliegen er in dat jaar minder  jonge huiszwaluwen uit om de populatie in stand te houden.
Huiszwaluwen overwinteren boven de oerwouden in tropisch Afrika. Dat heeft men met isotopen onderzoek kunnen vaststellen. Het is  een wonder dat onze zwaluwtjes hun broedgebied in ons soms koude kikkerlandje ieder voorjaar weer weten te vinden. Heel wat huiszwaluwen zullen deze lange en riskante trektocht mogelijk niet overleven.  En helaas worden nog ieder jaar nesten verwijderd!


Een huiszwaluwkolonie aan een boerenschuur. Er zijn aantal nesten van de muur gevallen ( foto Sjaak )


Reacties