Het afgelopen weekend logeerden we in Ee. Het is een mooi dorpje dat ligt aan de Dokkumer Ee. Een veenriviertje dat uitmondt in het Lauwersmeer.
Op het Friese boerenland zijn nauwelijks weidevogels aanwezig. Het is productie grasland. Alle boeren hadden inmiddels hun groene grasvelden gemaaid. Weidevogels zijn er slechts in natuurland te vinden.
Mijn medevogelaars Jelle en Dirk gingen zaterdag 11 mei weer naar onze weidevogelboeren. Het was zomers. Je zou van een korte meizomer kunnen spreken. Dit keer vonden ze wel een heel bijzonder legsel van een scholekster. In het nest lagen drie scholekster eieren en een van een grutto. Nu hebben we een aantal keren een scholeksternest gevonden met een paar kievitseieren in het nest. Maar de combinatie grutto- scholekster leek ons wel heel bijzonder. Welke weidevogel heeft nu haar eerste ei in het nest gelegd? Heeft de scholekster het gruttonest ingepikt of had de grutto legnood en heeft zij haar ei toen maar daar gedeponeerd? Mogelijk wordt het grutto ei door de scholekster uitgebroed, maar of het gruttokuiken ook vliegensvlug komt lijkt ons onzeker.
De zeldzamer keer dat wij een combinatie kievit- scholekster bleken niet succesvol om de reden dat deze nesten steeds werden gepredeerd.
Een heel bijzonder legsel. Drie scholekstereieren en een grutto ei ( foto Dirk ) |
Reacties
Een reactie posten