Deze vraag werd mij door Jos gesteld met een door hem met zijn smartphone gemaakte foto van het desbetreffende insect. Is het een soort zweefvlieg vroeg hij zich af?
Ik herkende de vlieg, omdat ik al eerder een stukje over dit bijzondere insect op mijn blog heb geschreven. Zelf heb ik een aantal maal deze vlieg in mijn achtertuin gesignaleerd, maar het was mij niet gelukt om het te fotograferen.
Deze grote vlieg van ongeveer 2,5 cm is inderdaad een soort zweefvlieg. Het is een stadsreus. Waarom heeft deze vlieg nu de Nederlandse naam stadsreus gekregen? Deze zweefvlieg wordt in Nederland en Belgiƫ vooral in steden waargenomen. Het is oorspronkelijk een soort die veel in centraal en Zuid Europa voorkomt. Vroeger was het een zeldzame verschijning, maar waarschijnlijk door de warme zomers wordt hij nu regelmatig in ons land waargenomen.
Bij oppervlakkige waarneming lijkt hij op een hoornaar (wesp) maar het insect mist de taille zoals bij de wespen. Het beest heeft ook geen angel waarmee het kan steken. Veel zweefvliegen lijken door de tekening op hun achterlijf op wespen. Dit heet mimicry. Het is een waarschuwing voor vogels en andere insecten om het met rust te laten vanwege de angel waarmee het zich zou kunnen verdedigen. Een aantal zweefvlieglarven eten bladluizen. De volwassen vliegen zuigen nectar uit bloemen.
De larven van de stadsreus leven op de bodem van een wespennest. De larven voeden zich met afval in een wespennest zoals dode wespen. .Het is niet duidelijk hoe een stadsreus een wespennest kan binnendringen om op de bodem haar eieren af te zetten.
Het is een wonderlijk insect.
stadsreus ( foto Jos ) |
Dank voor je uitleg, Sjaak!
BeantwoordenVerwijderen