Afronding van ons weidevogelseizoen.

kievitsnest met pul die uit het nest is getippeld.  ( foto Sjaak )

 In de maanden maart en april viel er dit jaar veel regen. De vele neerslag was positief voor weidevogels. Mei en juni waren droog en koud. De wind bleef dit voorjaar voortdurend uit het noorden waaien. Vooral de langdurige droogte heeft mogelijk een negatieve rol gespeeld. Dit jaar zijn bijna alle door onze groep gemarkeerde ( 113 ) legsels uitgekomen. Er werden slechts 2 nesten gepredeerd en 2 werden verlaten. Maar we hebben echter geen zicht hoe het nu met de weidevogelpullen is gegaan. Zijn er ook heel wat kuikens groot geworden? 
Op het met een vossenraster beschermde maisperceel nabij de Zeedijk in Assendelft zuid vonden we dit jaar in totaal 34 kievitsnesten. De eerste nesten waren daar eind april bijna allemaal uitgekomen.
Nu worden maispercelen eind april, mei ingezaaid en bewerkt. Waarschijnlijk zijn er bij deze werkzaamheden veel pullen gesneuveld, want na het inzaaien werden helaas een behoorlijk aantal tweede legsels gevonden. Als kieviten en scholeksters hun pullen of eieren zijn kwijtgeraakt door predatie wordt vaak een tweede broedpoging ondernomen. De vroeg geboren pullen hebben echter een grotere overlevingskans, omdat er over het algemeen in de maand mei veel  pullenvoer (insecten) is op te pikken. 
Op 28 juni heeft Jelle de laatste markeringsstokken bij de nesten opgehaald. De maisplanten waren door de droge juni maand pas laat aan de groei geraakt. De loonwerker had inmiddels tegen onkruid gespoten. Sommige stokken waren bij deze actie scheefgetrokken en moeilijk te lokaliseren, maar de nesten waren gespaard. Jelle meldde dat alle nesten waren uitgekomen. Er werd nog gealarmeerd door kieviten en een paartje scholeksters. Volgens Jelle waren de meeste kieviten met pullen naar het aangrenzende weiland getrokken.  


Dirk heeft een kievitsnest gemarkeerd tussen de opgeschoten mais ( foto Sjaak )


Reacties