Tekening Marius Kolvoort op omslag tijdschrift het Vogeljaar met als thema nummer de huiszwaluw |
Na het weidevogelseizoen besteed ik veel tijd aan het inventariseren van huiszwaluwen in de omgeving van Alkmaar. We zitten nu in de herfst en onze huiszwaluwen zijn inmiddels mogelijk al in hun overwinteringsgebied in centraal Afrika aangekomen. Misschien wat laat maar ik wil hierbij een kort verslagje van mijn tellingen weergeven. Het voorjaar was kouder dan gemiddeld. In de maanden april, mei, juni en juli is er vrijwel geen regen gevallen. Dit had grote gevolgen van de hoeveelheid insecten etende vogels. De meeste huiszwaluwen begonnen pas in juni te nestelen.
De zwaluwen hebben het in de voorjaarstrek vanuit Afrika al moeilijk. Zij moeten de Sahara passeren en hebben ongetwijfeld last van Sahara stof. De zwaluwen proberen deze te vermijden en moeten omtrekkende vluchten maken. De meeste huiszwaluwen kwamen later aan in ons land. In Zuid Europa waren de weersomstandigheden niet gunstig voor de overtrekkende huiszwaluwen met als gevolg een laag insectenaanbod.
Klimaat verandering speelt ongetwijfeld een grote rol. Er verschenen berichten in de krant, dat in Zuid-Europa duizenden jonge huiszwaluwen dood onder de nesten werden gevonden, vanwege de toen extreem hoge temperaturen aldaar.
De droge en koude voorjaarsmaanden in ons land had als gevolg dat er zeer weinig insecten waren.
In de oude dorpskernen gaat de huiszwaluwpopulatie ieder jaar achteruit. Huiszwaluwen vestigen zich tegenwoordig vooral in nieuwbouwwijken, omdat daar veel waterpartijen, bouwmateriaal ( klei en modder) en insecten voor de zwaluwen zijn te vinden.
Dit jaar telde ik meer huiszwaluwnesten in de omliggende dorpen ten opzichte van verleden jaar, maar als ik deze met voorafgaande jaren vergelijk is er sprake van een neergang in de populatie.
Reacties
Een reactie posten