Vogeleiland Texel


 Half mei verbleven we een lang weekend op Texel. We logeerden op een vakantiepark nabij de Cocksdorp. Dr Jac.P.Thijsse de schrijver van de Verkade albums, noemt Texel zonder twijfel  het schoonste en het rijkste van de Noordzee eilanden en de Waddenzee. Het eiland zal in de tijd dat Thijsse als onderwijzer ( 1890)  enige tijd op Texel woonde, nu aanzienlijk aan natuurwaarden verloren hebben door vele toeristen, die het eiland ieder jaar bezoeken. Het Verkade album Texel verscheen overigens in 1927.

Het verkade album over Texel ( foto Margreet )

 
Maar het aantal vogelsoorten en natuurwaarden, dat op dit Waddeneiland is waar te nemen, is nog steeds groot. Zo heb ik in ons weekend maar liefst 53 verschillende vogelsoorten opgeschreven. We fietsen langs de oostelijke Waddenzijde aan de Noordzijde van Texel. Er zwommen diverse eidereenden met kuikens en we zagen toen nog volop grote sterns boven het wad vliegen. De vogelgriep had blijkbaar de grote sterns nog niet besmet. Later in dit jaar zijn hele kolonies van deze sterns en andere vogels door deze getroffen.


Toen we na een fietstochtje onze fiets bij ons vakantie huisje stalden zagen een aantal bloedrode nachtvlindertjes vliegen. Ze leken min of meer gelijk uit hun pop te zijn gekropen. Het waren Sint Jacobsvlinders. Het is een algemeen nachtvlindertje in zanderige omgeving zoals de duinen, die zowel 's nachts al overdag vliegt. De eitjes worden op Jacobskruiskruid afgezet. De rupsen die uit de eitjes kruipen zijn geel en zwart geband. Ze worden ook wel zebrarupsen. Het is een signaalkleur, die aangeeft aan vogels, dat ze niet eetbaar zijn. Het gif van het Jacobskruiskruid hoopt zich op in de rupsen, die hier echter geen hinder van ondervinden. Het rood  en zwart van de vlinders geeft eveneens aan dat deze giftig zijn.


Sint Jacobsvlinder ( foto Sjaak )




Uitzicht over de Slufter  foto Margreet)



De Waddenzee ( foto Margreet )


Een weide aan de rand van de duinen ( foto Margreet )


Reacties