Een late afronding van ons weidevogelseizoen.

We vielen opeens in de herfst. We hebben een mooie nazomer gehad. Huis- en boerenzwaluwen hebben half september nog jongen te voeren. Met het  plotseling invallen van de herfst zijn ze vertrokken. Het was een tijdje stil op mijn blog. Ik moet soms wat moed verzamelen om een berichtje te plaatsen. Zo vind ik het onderhand de hoogste tijd om ons weidevogelseizoen een keer af te ronden. Althans een weidevogelstukje te op mijn blog te plaatsen. 
Dit jaar heeft ons groepje weer zijn uiterste best gedaan met weidevogelnesten  markeren, zodat onze 'boeren' deze tijdens de werkzaamheden konden sparen. Dit jaar hebben we in totaal bij drie bedrijven  72 nesten kunnen vinden. Het vossenraster heeft dit jaar vossen belet om weidevogelnesten op het maisperceel bij Assendelft leeg te roven. Tot ons geluk werden er  dit voorjaar slechts een tiental weidevogelnesten gepredeerd. Maar dat betekent niet dat alle kuikens, die uit het ei zijn gekropen het ook hebben overleefd.
Helaas konden we dit jaar minder weidevogelnesten vinden dan het voorafgaande jaar. Eén van onze 'boeren' had dit voorjaar zijn maispercelen omgezet in grasland. Kieviten nestelen tegenwoordig vooral op de  in  het voorjaar braakliggende  stukken land, die eind april mei na diverse werkzaamheden zoals frezen, bemesten  met snijmais worden ingezaaid. De met raaigras  groene weidepercelen worden gemeden, omdat door de snelle groei van het gras voor kieviten weinig insecten en wormen zijn te vinden. Op ouderwets weiland waar meer variatie in grassen en kruiden zijn te vinden, treffen we nog kieviten, tureluurs, scholeksters en grutto's aan. Bovendien is het lage waterpeil, dat goed voor de grasgroei is, niet gunstig voor de weidevogelpopulatie. Een grutto kan in de droge bovenlaag geen wormen uit de bodem poeren. Er zijn weinig insecten te pikken voor  weidevogelkuikens.  

Ons weidevogelgroepje op het maisperceel bij Assendelft 


Reacties