Een enkele keer tref je kievitpullen aan in het nest. Meestal gaan de kuikens na een poosje aan de tippel. Het zijn immers semi - nestvlieders, die zelf hun kostje insecten bij elkaar moeten pikken. We noemen grutto's, kieviten, scholekster en tureluurs semi- nestvlieders, omdat de jongen vooral als ze pas uit het ei zijn gekropen, nog regelmatig door beide ouders bebroed ( opgewarmd ) moeten worden. Ze kunnen hun vogellijfje nog niet goed op temperatuur houden. Dit in tegenstelling tot eenden en ganzen ( echte nestvlieders ) die hun lichaamstemperatuur goed kunnen regelen.
Nu is de titel van dit stukje enigszins verwarrend.
Het leek dat deze kievitpullen nog een tijdje onder het broedende kievit wijfje bleven zitten. Het was namelijk behoorlijk koel nauwelijks een graad of tien. Maar het zal echter niet lang duren voordat ook deze kievit kuikens er vandoor gaan.
kieviten trekken graag naar percelen weiland waar koeien aan het grazen zijn. Daar zijn altijd vliegen, torren en overige insecten aanwezig, die door de vee uit het gras worden gejaagd. Het gras is meestal aan de korte kant. Kieviten zijn oogjagers die graag in korte vegetatie foerageren.
Vier kievitpullen liggen in het nest. Zo af en toe treffen we deze aan in het nest. Na een poosje gaan ze er vandoor om zelf hun kostje bij elkaar te pikken. ( foto Dirk) |
Reacties
Een reactie posten