Een scholekster pul langs de slootkant ( foto Sjaak ) |
Half mei hebben de meeste weidevogels hun eieren uitgebroed. Deze geboorte golf valt samen met de aanwezigheid van veel insecten in onze weilanden. Kieviten, scholeksters. tureluurs en grutto pullen zijn semi - nestvlieders, die zelf hun portie aan insecten bij elkaar moeten pikken. Het schijnt dat elke weidevogel kuiken ongeveer 50.000 insecten per dag eet. Dat is meer dan een behoorlijk aantal vliegen, kevertjes en andere kruipende beestjes.
Gruttopullen hebben een bijkomende probleem dat zij hun portie insecten in hoge vegetatie van de bloemen en planten pikken. Juist in mei zijn boeren druk bezig met het maaien van hun weidepercelen om de eerste snee binnen te halen. ( de eerste snee is het gras dat in mei wordt gemaaid en ingekuild ) Dit zijn bedreigende werkzaamheden voor weidevogelpullen. Kieviten zien we vooral naar die percelen trekken waar het melkvee graast. De koeienvlaaien trekken veel vliegen aan, die dan weer door de pullen worden opgepikt.
Nu kunnen grutto ouders behoorlijke afstanden afleggen opzoek naar niet gemaaide percelen. Op het gemaaide land valt er voor een grutto weinig te eten. Op het kale gemaaide grasland vormen ze een makkelijke prooi voor kraaien, meeuwen en roofvogels ( buizerd, torenvalk )
Soms zien we nog pas uit het gekropen pullen in het nest.
Deze keer trof ik een luid verontrusten alarmerend paar bonte pieten aan bij één van onze boeren. Weidevogelpullen drukken zich dan tegen het gras. Deze zijn dan moeilijk waar te nemen. Toevallig zag ik een scholekster kuiken, die zich doodstil hield langs de rand van de sloot. Zo kon ik stiekem even een fotootje maken met mijn smartphone.
Reacties
Een reactie posten