Het vossenraster heeft dit jaar bij de Zeedijk in Assendelft zuid haar dienst bewezen. Ik meldde dat er verbeteringen waren aangebracht met als resultaat dat vossen het land niet konden binnen tippelen. Tot nu toe waren alle broedende kievit nesten uitgekomen. Het bewijs dat een legsel is uitgebroed vinden we onder in het nest. We zien kleine ei schilfers, die onder in het nest achterblijven. Een vogel maakt met behulp van de eitand een ronde cirkel aan de bovenzijde van een ei. Deze eitand bevindt zich aan de bovensnavel en valt later af. De ei schilfertjes zijn de restjes van deze noeste arbeid die elke vogeljong moet volbrengen om zich uit het ei te kunnen bevrijden. Dit jaar is het een uitzonderlijk droog voorjaar. Zo nat de maanden januari, februari en maart waren, zo droog is het tot nu toe in april en mei.
Deze droogte is niet gunstig voor de natuur en dus ook voor weidevogels en weidevogel pullen. Op maispercelen waar tegenwoordig vooral kieviten en scholeksters gaan nestelen moeten zo tegen eind mei allerlei voor weidevogel kuikens bedreigende werkzaamheden worden verricht zoals de grond loswerken, bemesten en zaaien. Ons groepje markeert deze weidevogelnesten op onder andere maispercelen. Loonwerkers werken ieder jaar precies om deze nesten heen, maar inmiddels zijn er dan al wat pullen uit het ei gekropen. En of deze al dit landwerk overleven valt moeilijk te controleren.
Zaterdag vonden we op het ingezaaide land meerdere kievitlegsels. Dit betekent dat deze weidevogels hun pullen zijn verloren. Kortom deze kieviten zijn een tweede leg begonnen. Nu schijnt het dat de in mei geboren pullen sneller groeien als de jongen die in juni uit het ei kruipen.
|
Het verbeterde vossenraster heeft zijn dienst bewezen ( foto Sjaak) |
|
Snel nog even een fotootje maken ( foto Sjaak ) |
|
Jelle plaats een tweede markerings stokje ( foto Sjaak )
|
Reacties
Een reactie posten