Een onverwachte (vogel) gast


 Neef  Teun liet mij een foto zien van een roofvogel, die pardoes in hun tuin was geland. Het was een sperwer, die op zijn gemak een zojuist geslagen huismus aan het verorberen was. Vanuit hinderlagen in stadstuinen of soms van hoogte jagen zij op kleine zangvogels. Tuinen waar vogels worden gevoerd krijgen zo nu en dan een onverwacht bezoek van sperwers. De mannetjes, die wat kleiner zijn dan de vrouwtjes slaan kleine zangvogels zoals mussen, vinken, koolmezen, terwijl de vrouwtjes grotere prooien pakken. 
Toen ik een huiszwaluwkolonie  in Sint Maarten inventariseerde vertelde de huiseigenaar, dat een sperwer vanuit de bomen, de pas uitgevlogen huiszwaluwen pakte. Hij loerde op jongen, die voor het eerst de stap waagde om uit het nest te vliegen.  Daarna vloog hij omhoog liet de geslagen huiszwaluw vallen, waarna één van de jonge sperwers deze uit de plukte. Zo leerde de jonge sperwers om een prooi uit de lucht te slaan. Je kunt het een luguber vinden, maar in de natuur is het een kwestie van eten en gegeten worden.


De sperwer heeft zojuist een huismus geslagen ( Foto Teun )

Roofvogels hadden vroeger een slechte reputatie.
J.G.Keulemans schreef in zijn vogelboekje: "Onze Vogels in huis en tuin." ( Leiden 1869-1876) Onder andere over de sperwer  'Woestheid, bloeddorst, meedoogendheid, gespaard met wilde gejaagdheid, kenmerkten het karakter van den sperwer. Hij is een struikroover onder het gevogelte, dat hem vreest, verafschuwt en zooveel mogelijk vermijdt. Onder de de gevederde bosch- en veldbewoners is hij dan ook een waar schrikbeeld; ook jachtliefhebbers kennen geen erger ongedierte..... '


Sperwers broeden nu geregeld langs de randen van dorpen en steden. In de duinen vallen de jongen en oude vogels ten prooi aan de havik.
Sperwers bouwen jaarlijks een nest ( horst) dat dicht tegen de stam wordt gebouwd. de broedtijd loopt van april tot in juni. 

Reacties