Foto impressie van ons weidevogelseizoen 2021

 Het was een koud en nat voorjaar. In maart, april tot eind mei  lag de temperatuur ver beneden het gemiddelde. Dit had tot gevolg dat er pas eind mei begin juni voor de eerste keer werd gemaaid. Tegen de tijd dat de eerste snee werd binnen gehaald waren de meeste nesten al uitgekomen. Er werden dit jaar in totaal 94 legsels gevonden, waarvan 68 uitkwamen. De predatie viel dit jaar mee. Kieviten en scholeksters gingen ook dit jaar vooral op de braakliggende maispercelen broeden. Dit jaar vonden we slechts een grutto en geen tureluurnest. We hebben echter niet alle grutto en tureluur nesten kunnen vinden. Het geplaatste vossenraster aan de Zeedijk in Assendelft was jammer genoeg niet afdoende om vossen te weren. Een vos wist toch nog een gaatje te vinden in het raster met als gevolg dat de aanwezige kievit nesten werden gepredeerd. Helaas was  dit jaar de corona pandemie nog niet voorbij. De vaccinatie tegen het virus kwam pas laat opgang. Zodoende bracht dit Jelle tot het besluit om een jaartje over te slaan.



Om het maisland was een vossenraster gespannen dat helaas niet afdoende werkte om de vossen tegen te houden.



Op 20 maart vonden we het eerste kievits nest. Natuurlijk moet er even bij deze primeur worden geposeerd.


 



Kieviten lijken hun nest wat te hebben opgehoogd om de eieren droog te houden.
Het in kleur afwijkend ei is mogelijk net gelegd.







De jager had eenden korven in de brede tocht geplaatst. De eenden lieten zich echter nog niet verleiden om er in te gaan broeden.



Op 17 april troffen we kievit pullen in het nest aan. Een ei was nog niet uitgekomen. Het was veel te koud voor half april. We hopen dat deze kuikens het zullen overleven.





24 april ons eerste scholeksternest




Op 7 mei de eerste grutto.





24 april een nest met pullen. De doppen liggen nog in het nest. De oudervogels hebben ze nog niet verwijderd.





Een pul was al uit het nest getippeld. We hebben het vlug in het nest teruggezet en er zijn er vlug vandoor gegaan zodat de kuikens weer bebroed ( opgewarmd ) konden worden.





Ook dit jaar weer een nest met 5 eieren op het maisland van Klaas. Alle eieren zijn uitgekomen. Maar of de pullen het overleefd hebben ?





Scholeksters broeden op de vreemdste plekken op platte daken en in knotwilgen zoals dit voorjaar bij Geert.



De loonwerker, die de berm aan het maaien was, vertelde dat hij een scholeksternest in de berm had gevonden. Hij meldde ons dat hij er een stokje bij had gezet. Het zijn vreemde eieren  bijna wit en zonder de gebruikelijke tekening erop.





Boerenzwaluwen vlogen in en uit de boerderij vlak over onze hoofden.




Het vossenraster waar een vos toch nog een gaatje wist te vinden en de weidevogelnesten predeerde.






De meerkoeten kuikens bleven  wel wat verontrust nog in het nest zitten.








Eind juni bleek het nog een hele klus om het door brandnetels, riet en kleefkruid overwoekerde vossenraster te verwijderen. Boer Willem trakteerde ons op koffie en appeltaart. De leeuweriken deden hun uiterste best met hun jubelende zang te vermaken. Twee paartjes gele kwikstaart met uitgevlogen jongen bleken dit jaar met succes op het maisperceel te hebben genesteld. En er waren toch nog kieviten, die hun vervolglegsel hadden uit gebroed.

Reacties