Stadsreus

Stadsreus op bloeiend leverkruid ( foto Sjaak )

 Bij stadsreus denkt u mogelijk aan de  bijna levensechte reuze marionettenpoppen, die een aantal jaren geleden door de straten van Leeuwarden werden voortbewogen. Maar de stadsreus is een soort zweefvlieg, die ik aan het begin van de week aantrof op het bloeiende leverkruid. Deze bloeiende kruiden trekken altijd veel vlinders en andere nectar snoepende insecten aan. 
De stadsreus is een grote zweefvlieg van om en nabij de 2,5 cm. Je zou hem kunnen verwarren met een hoornaar. Dat is een grote wespensoort.  Het verschijnsel dat insecten  het uiterlijk en kleur van een ander insect hebben aangenomen, noemt met mimicry. Het insect heeft signaalkleuren en geeft de boodschap aan vogels en roofinsecten laat mij met rust ik ben gevaarlijk en kan steken. Stadsreuzen hebben net als andere insecten, die er bij oppervlakkige observatie uitzien als een wesp, geen angel om zich te verdedigen. 
De stadsreus larven leven van afval, dode wespenlarven en wespen, onder in een wespennest. Het is niet bekend hoe een vrouwtjes stadsreus, haar eieren in een wespennest weet te leggen. De stadreuslarven verpoppen zich onder in het wespennest. Als het nest door de wespen verlaten wordt, blijven deze op de wespenbodem overwinteren om de volgende zomer als volwassen zweefvlieg uit te vliegen. Stadsreuzen eten overigens geen bladluizen zoals de overige zweefvliegen, maar voeden zich met nectar en stuifmeel van bloeiende kruiden. De stadsreus was tot  in de jaren 20 van de vorige eeuw een zeldzame verschijning. We zien deze grote zweefvliegen regelmatig in stadstuinen vandaar de naam 'stadsreus'. 


Reacties