Ons eerste gruttonest.


In boerenlandnieuws las ik dat in de "Ronde Hoep" al gruttopullen rondliepen. De koude april  en de eerste meiweek met zo nu een dan plens hemelwater heeft de groei van het gras vertraagd met als gevolg dat boeren dit jaar laat gaan maaien. Meestal wordt de eerste snee  ( het eerste gras dat wordt ingekuild ) eind april tot half mei binnen gehaald. Vanwege de regen staat het grondwaterpeil hoger en zijn de weiden niet uitgedroogd. Bij onze weidevogelboeren is het aantal paren grutto's drastisch terug gelopen. Een van de oorzaken is de predatie door vossen, de verlaging van het polderpeil ( grondwaterstand ) en het ontbreken aan kruidenrijk grasland. Vooral gruttopullen leven van insecten die zij van gras en planten pikken. In de huidige raaigraslanden groeit het gras snel. Er zijn vrijwel geen insecten te vinden. Zo ontstaan lege groene woestijnen waar bijna geen weidevogels zijn te vinden.
In een keer worden hele polders gemaaid. Op het gemaaide land zijn weidevogelpullen kwetsbaar, omdat zij zich niet kunnen verschuilen tussen grassen en kruiden voor predatoren.
( kraaien, meeuwen, roofvogels ) 
Vanwege de grutto schaarste in onze polder is het telkens een hele gebeurtenis als we een gruttonest weten te vinden. Deze keer zaten we een stief kwartiertje uit de wind achter een dijkje in de Markerpolder. Toen zagen we een grutto naar het nest sluipen. We hadden het paartje achter meeuwen, een buizerd en zwarte kraaien aan zien jagen. Dit is voor ons een teken dat er een nest in de buurt moet liggen.
Grutto's en tureluurs nestelen in lang gras. Dat maakt het er niet gemakkelijker op om het nest te lokaliseren. Ze trekken, als zij op de eieren zitten, lange grassprieten over het nest. De nesten liggen goed verstopt in een graspol. Broedende grutto's en tureluurs zijn ook  niet waar te nemen door een verrekijker.


Met een markering stokje hebben we het gras wat opzij gebogen om een foto te kunnen maken
( foto Sjaak)


De grutto eieren hebben een goede schutkleur ( foto Sjaak)



Reacties