Dag van de scholeksters

Gister leek het of alle scholeksters in onze polders aan de leg waren geraakt. We ontdekten 6 scholeksternesten. De meeste kieviten hebben inmiddels hun eieren uitgebroed. De eerste meidag was uitzonderlijk koud. In april was de temperatuur ook ver beneden het gemiddelde.
Weidevogels schijnen geen last van de kou te ondervinden. De overlevingskansen van pullen lijken mij niet al te gunstig, omdat deze telkens door beide ouders bebroed ( opgewarmd) moeten worden. Eenmaal weer op temperatuur moeten ze hun eigen kostje insecten weer bij elkaar scharrelen.
We vonden zelfs een scholeksternest waarin een pul net uit het ei was gekropen. Deze vogel heeft al eind maart begin april haar eerste eieren gelegd. 
Scholeksters zoeken het soms hoger op. Zij broeden regelmatig op platte daken van kantoren, flats en industrie terreinen. Een onderzoek heeft vastgesteld dat de  resultaten van deze vogels  vaak beter zijn dan van scholeksters, die in de polders broeden. Scholeksters zijn een van de weinige weidevogels die zijn kuikens voeren. Als er stroken plantsoen met  gras in de buurt van hun op een dak gekozen nest zijn, worden deze als foerageer gebied gebruikt. Zo heb ik in Oudorp scholeksters met een uit de grond gepoerde worm naar het dak van een flatgebouw zien vliegen om daar hun pullen te voeren. Deze reageren op het gepiet van de oudervogels.
Ook in onze polders houden onze scholeksters er soms vreemde keuzes op na om hun eieren te leggen. Zo hebben we al scholeksters in holle weidepalen en in knotwilgen gevonden. Deze keer zagen we bij de familie R een scholekster broedend in een knotwilg zitten. We hebben de broedende vogel van een afstand kunnen bewonderen. Marieke, de veld coördinator van de natuurvereniging, heeft via haar telescoop en smartphone een paar opnames van deze scholekster gemaakt.


Broedende scholekster in de geknotte wilg ( foto's Marieke)


wat dichter bij ( foto Marieke )



\Een van de partners houdt een oogje in het zeil ( foto Marieke )

foto Marieke


Een scholeksternest tussen de krul zuring ( foto Marieke)


Reacties