Vanwege de slechte weersverwachting voor komende zaterdag hebben we onze weidevogeldag een dag naar voren geschoven. Vandaag als ik ons stukje aan het schrijven ben, kletteren de hagelstenen tegen de ruiten. Vrijdag was het weliswaar nog fris, maar ondanks de stevige westenwind scheen de zon. We zijn steeds met ons tweeën omdat Jelle in verband met de nog steeds voortdurende pandemie niet mee kan rijden. Maispercelen lijken een soort van 'oase' te gaan vormen voor kieviten en scholeksters. Op het grasland in onze polders zijn tot nu toe geen weidevogels waar te nemen. Dus zit er voor ons niet anders op door de maispercelen af te lopen. Nu beginnen de werkzaamheden zoals bemesten en frezen van deze percelen in de regel rond half april. Dus de nesten worden niet direct bedreigd. Een aantal kievit eieren komen zo half april uit. Nu werken de loonbedrijven nauwkeurig om de gemarkeerde nesten, maar het bewerken van de grond trekt altijd predatoren zoals kraaien en meeuwen aan.
De stokken zetten we altijd ruim drie meter van de nesten. Tot nu toe zijn alle legsels gespaard gebleven. Het aantal kieviten is dit voorjaar zelfs toegenomen. Misschien hebben de kieviten verleden jaar een succesvol broedseizoen beleefd.
Het voorjaar is aan de natte kant. Kieviten lijken hun nesten te verhogen met nestmateriaal om hun eieren droog te houden. Wel zo makkelijk want we zien de nesten al op een afstand boven het kale land uitsteken.
De boer heeft gras in gezaaid als groenbemesting op zijn maisperceel ( foto Sjaak )
We plaatsen de markeringsstokken ruim van de nesten ( foto Dirk )
Reacties
Een reactie posten