Patrijzen

Gister kreeg ik via Whats App een foto toegestuurd van een collega, die een terrein in de Boekelermeer bekeek in verband met een eventueel archeologisch onderzoek. De begeleidende vraag aan mij gericht was : "Wat zijn dit voor een vogels?"
Het waren een drietal patrijzen, een hoenderachtige vogel, die tegenwoordig niet zo algemeen is in ons land. Zij houden niet van het 'moderne' boerenland met velden  Engels raaigras. Boerenland met dijkjes en weiden met kruidenrijke vegetatie, zijn niet zoveel meer te vinden met gevolg dat hun leefgebied zo zoetjes aan het verdwijnen is. Op industrieterreinen met ruige braakliggende landjes voelen patrijzen zich ook thuis. Soms treffen we deze vogels ook op bollenland aan.
Een patrijzengezin blijft bijna het gehele jaar bij elkaar. Zo'n groepje noemen we een klucht patrijzen. In het voorjaar is het gedaan met het innige familie verband. De mannetjes nemen een eigen leefgebied, territorium, in en dulden daar geen concurrerende patrijzen. De mannetjes laten dan een vreemdsoortig keelgeluid horen  om te laten weten dat zij hier de baas zijn. De nesten met soms wel 15  of meer olijfkleurige eieren liggen goed verstopt in een ruige graspol. Het is voor een leek moeilijk waar te nemen omdat grassprieten zorgvuldig over het nest worden gebogen. Je ziet dan slechts iets van een draaiing in het lange gras. Patrijzen zijn nestvlieders. Dat betekent dat de  kuikens zelf hun kostje aan zaden en insecten moeten oppikken. Vroeger werden patrijzen veel bejaagd en schijnt  bereid in de keuken als delicatesse onder kenners te boek staan. 


Een groepje patrijzen in de Boekelermeer in Alkmaar. ( foto N. de Jong - Lambregts )




Reacties