Zonnende libellen


 Zaterdag 31 oktober genoten we van een mooie wandeling door de Uyterlandse polder. Het was een prachtige zonnige herfstdag. Onderweg rustten we op een bankje met uitzicht over het kooibos dat in kader van Natura 2000 was hersteld. Voordat we plaats namen, zagen we twee zonnende libellen van het houtwerk vliegen. Er bleken meerdere libellen te zonnen op de verdorde rietstengels. De grote geaderde vleugels werden iets naar achter gebogen om meer zonlicht op het insectenlijf op te vangen. Stiekem kon ik enkele foto's met mijn smartphone nemen.
Thuis heb ik de veldgids 'Libellen' van Frank Bos en Marcel Wasscher geraadpleegd. Onze waargenomen soort bleek de geelvlekheidelibel te zijn. De vliegtijd is van eind juni tot begin november met als uiterste waarnemingsdata  volgens deze libelle gids 24 juni tot 24 september. Dus lijkt mij onze waarneming toch wel heel bijzonder gezien deze vermeldde waarnemingsdata in deze geraadpleegde gids.  Als biotoop wordt vermeld moerassige of verlandende in de zomer deels droogvallende sloten.
Het is een vrij algemeen voorkomende libelle soort, die we vooral in de duinen en op hoge zandgronden kunnen aantreffen.



Een zonnende geelvlekheidelibel ( mannetje ) ( foto Sjaak )



Een vrouwelijk exemplaar zonnend op verdord riet. Zij heeft haar vleugels naar achter gebogen om meer warmte op haar lijf op te vangen ( foto Sjaak )


Reacties