Minuscule slakje

 Gister ontdekte ik kleine donkere stipjes op mijn raam. Mijn eerste indruk was dat het plantenzaden waren die tegen mijn ruit plakten. Maar toen ik nauwkeurig keek bleken het mini slakjes van ongeveer 4 millimeter te zijn. Onder de loep kon ik zien dat het slakjes waren met een gedraaid slakkenhuisje. Wat doe je nu om achter de ware identiteit van zo'n minuscule molluskje te komen? Mijn eerste gedachte was een zeggekorfslakje waar nogal het een en ander te doen was met voorgenomen bouwactiviteiten in natuurterreinen. Je raadpleegt internet om achter de naam van dit weekdiertje te komen.
Het bleek om een zeldzaam minislakje te zijn "het genaveld tonnetje" In 1778 kreeg het de wetenschappelijke naam "Lauria cylindracea Da Costa"
De lichtbruine huisjes zijn spoelvormig  en lijken op een tonnetje. Het is een dreumes die maximaal 4 mm hoog wordt. Een genaveld tonnetje heeft een goed zichtbare witte lamel aan de bovenzijde van de mond van het huisje.
De eerste waarneming dateert uit 1931 bij het Badhotel te Domburg. Inmiddels zijn er meerdere waarnemingen gedaan buiten Zeeland, maar buiten Zeeland schijnt het slakje nog zeldzaam te zijn. In Nederland wordt de soort hoofdzakelijk aangetroffen in min of meer beschaduwde bosachtige struwelen en kruidenrijke randen. Ze leven verscholen in strooisellagen en onder afvalhout. Verder is het genaveld tonnetje ook gevonden op vochtige oude muren en in spleten van deze muren. Kalkhoudende bodems en vrijvochtige zandbodems hebben de voorkeur aldus info op internet.
Mogelijk is dit slakje niet zo zeldzaam vanwege de minimale grote van dit minislakje. Maar voor de zekerheid toch maar even een melding gemaakt op waarnemingen.nl


 

Genaveld tonnetje ( foto Sjaak )


Reacties