Eenzame gierzwaluw


 De laatste week van juli waren onze gierzwaluwen in alle stilte vertrokken. Ik mis hun gejaag, geschreeuw, luchtshow met hun  vliegcaperiolen. Maar tot mijn verbazing vloog er zomaar een eenzame gierzwaluwen naar zijn nestruimte onder de zijgevel bij een van mijn buren. Het was telkens een eenling, want we konden geen tweede zwaluw ontdekken. Toch even het boekje van Remco Daalder waarin allerlei wetenswaardigheden over gierzwaluwen worden verteld, geraadpleegd. Een zekere White stelde in de achttiende eeuw eveneens nog een zeer late broedende gierzwaluw vast in zijn dorp Selborne in Engeland. Van het eerste broedsel waren de jongen doodgegaan en de zwaluw had een tweede nest  daar  bovenop gebouwd. Toch nog maar even gierzwaluwen Nederland gemaild. Hieronder staat het antwoord dat ik daarop kreeg toegestuurd. En onze gierzwaluw is nog steeds aanwezig en vliegt zo nu een dan razendsnel in zijn nestruimte onder de pannen.


Omslagbeeld : Elwin van der Kolk)

Het is bekend dat gierzwaluwen-ouders net zolang blijven totdat de jongen uitgevlogen zijn, of ze vinden dat ze dat moeten doen en ze de laatste dagen vóór het uitvliegen alleen laten. Soms brengen ze de laatste dagen ook geen/minder voedsel meer mee naar het nest. Soms is een ouder al vertrokken.
Late broedsels zijn van vervolg legsels als een eerste broedsel is mislukt. Dit is bij u ook het geval. Blijkbaar is er nog (minstens) 1 jong aanwezig dat nog gevoerd moet worden.
Bij mij in de nestkast zijn de oudervogels nog een week gebleven nadat de jongen waren uitgevlogen. 1 augustus zijn ze vertrokken.
Later in het seizoen blijven ze minder lang hangen.
Heeft u hier wat aan? Kunt u ook jongen zien (die naar buiten kijken als de ouders niet op het nest zijn of 's avonds laat) of horen als een ouder net naar binnen gevlogen is?

Met vriendelijke groeten,
Rick Wortelboer

Reacties