Rampjaar 2001


Een rampjaar voor de boeren in Nederland!

Na de uitbraak van MKZ in Engeland wordt op 21 maart het eerste geval van deze voor eenhoevigen zeer besmettelijke ziekte in ons land gemeld.

In mijn notitieboekje lees ik: 


Vandaag begint de lente, maar gezien het weer zou het januari of februari kunnen zijn. Om even voor twaalven begint het te sneeuwen en de thermometer wijst 2 graden Celsius aan. Waarschijnlijk is er vandaag in het Gelderse Oene toch MKZ uitgebroken. ’s Middags ligt er een dik pak sneeuw.



Deze uitbraak had dramatische gevolgen voor veel boeren en niet- boeren, mensen die een paar schapen of geiten hadden.  Het isolement, de machteloosheid en woede van veel mensen,  die niet alleen hun dieren, veestapel verloren, maar ook een stuk levenswerk van vele generaties vernietigd zagen worden. Het mijns inziens onnodig ruimen ( afslachten) van gevaccineerde gezonde  dieren. Politieke en economische belangen zijn vaak onbegrijpelijk.



Daarnaast was 2001 een rampjaar voor de weidevogelbescherming.

Weliswaar minder dramatisch dan het menselijk boerenleed, dat via de media dagelijks tot ons kwam. Maar toch gaf het een onbevredigend vreemd gevoel om na 14 jaar werkloos thuis te zitten.

Op 5 mei kregen we toestemming om onder strikte voorwaarden te redden wat er te redden viel. Wat huiverig, want je wilt niet de veroorzaker zijn van een nieuwe uitbraak.

Een geluk bij een ongeluk was, dat het voorjaar zeer koud en nat was. De meeste percelen werden pas laat gemaaid. Veel grutto- en tureluurnesten zullen waarschijnlijk wel uitgekomen zijn. Veel werkzaamheden, zoals het frezen en inzaaien van maïspercelen moesten vanwege deze koude en natte omstandigheden uitgesteld worden. Deze percelen waren te doorweekt om landbouwmachines te kunnen dragen. Het late bewerken zal het verlies van veel legsels tot gevolg hebben gehad.

Helaas mochten we slechts bij één bedrijf onze activiteiten ontplooien. Op het bedrijf van Nico Selm in de Starnmeer konden we geen nesten markeren.

In telefonisch overleg met Nico werd hiertoe besloten. Dit stond tevens vermeld in de brief, die we van Landschapsbeheer ontvingen. Onder strikte voorwaarden mochten we nesten markeren en alleen op verzoek van de boer en slechts bij één bedrijf.

Ondanks het late begin wisten we in de Markerpolder een groot aantal legsels te markeren.




Reacties