Tijdens mijn fietstochtjes zie ik regelmatig paddenstoelen in het bermgras staan. Een weekje geleden ben ik even gestopt om een groepje te fotograferen met mijn smartphone. Tussen het gras aan de noordkant van de waterpartij bij de Vroonermeer noord stond een groepje geschubde inktzwammen. De naam inktzwam verwijst naar de zwarte druiperige sporen die na enige tijd van de hoed afdruipen. Er zijn twee soorten inktzwammen de geschubde en de kale inktzwam. Beide zijn zeer algemeen en zien we langs wegbermen in het gazon staan. De kale inktzwam heeft een gladde hoed zonder rafels of schubben zoals bij de door mij gefotografeerde soort. Als de hoed van de geschubde inktzwammen nog gesloten is schijnen ze goed eetbaar te zijn op internet vond ik zelfs nog een recept waarin deze paddenstoelen zijn verwerkt. Ik heb het overigens nog niet zelf uitgeprobeerd, maar ik heb voor de liefhebbers enkele recepten bijgevoegd.
|
Een groepje geschubde inktzwammen aan de noordkant van de Vroonermeer. ( foto Sjaak)
Geschubde inktzwammensoep
Het favoriete recept van Hans van der
Molen. Hij gooit de stelen weg, maar ze kunnen ook mee gepureerd worden in de
soep.
·
500 g geschubde inktzwam
·
0,7 l kippenbouillon ·
1 ui
·
1 teentje knoflook
·
boter
·
zure room
·
gehakte peterselie
·
peper en zout
Fruit de gehakte ui en voeg de hoeden
van de inktzwam toe. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep met een staafmixer. Dien de
soep op met een flinke klont room in elk bord en bestrooi met peterselie.
(Bron: Hans van der Molen)
Geschubde inktzwam in folie
Bij de bereiding en papillote stooft de
paddenstoel in zijn eigen sap. Met ham, boter en knoflook smaakt dat heerlijk,
maar allerlei variaties zijn denkbaar. Vegetariƫrs zullen ook zonder ham
smullen. Een voorgerecht voor 4 personen of een hoofdgerecht voor twee.
·
8 inktzwammen
·
8 dunne plakken gerookte ham
·
50 g boter
·
1 flinke teen knoflook
·
5 tl broodkruim of paneermeel
·
4 tl fijngehakte peterselie
Kies jonge inktzwammen uit die wit en
stevig zijn. Trek de stelen er af en gooi ze weg. Maak een vulling van de
boter, de peterselie, het broodkruim en de knoflook met een beetje peper en
zout. Goed kneden en een beetje in elke hoed stoppen. Rol de paddenstoelen in
een plak gerookte ham en pak ze in aluminiumfolie. Leg ze in een ovenschaal en
zet ze een half uur in een warme oven (stand 5). (Bron: Mark Janssen, Handboek
Paddenstoelen)
|
Reacties
Een reactie posten